Mar-àguila de Steller

Un dels rapinyaires més pesats del món, l’àguila marina de Steller pot pesar fins a 20 lliures. Anomenats com a naturalista alemany Georg Steller, aquests poderosos membres de la família d’aus Accipitridae són sorprenents i tots els ocells haurien d’aprendre més sobre com protegir-los. Aquest full de dades us pot ajudar!

Fets ràpids

  • Nom científic : Haliaeetus pelagicus (abans Aquila pelagic, Faico leucopterus i Thallasoaetus pelagicus )
  • Nom comú : Eagle-mar de Steller, Àguila marina de Steller, Àguila del Pacífic, Àguila d'espatlla blanca, Àguila marinada, Àguila gran
  • Durada de la vida : 20-25 anys
  • Mida : 35-40 polzades
  • Pes : 11-20 lliures
  • Amplada : 75-90 polzades
  • Estat de conservació : Vulnerable

Identificació Steller de Sea-Eagle

Es tracta d’un rapinyaire massiu i fort, i la seva factura massiva i pesada està fortament enganxada i de color groc brillant. Els cereals i les fosques també són de color groc brillant i destaquen la gran mida de la factura. Aquesta factura distintiva és una pista immediata que l'ocell és una àguila, però els ocells han de buscar altres marques de camp per sentir-se segurs en la identificació d'aquest ocell.

Els gèneres són similars, encara que les dones són més grans i tenen més pes que els homes. El cap és de color marró negre, amb glaçades blanques a la corona i la nuca i un petit pegat blanc al front. Els ulls grocs estan envoltats d'un anell groc carnós, encara que pot ser difícil de veure. El cos és de color marró negre amb un destacat pegat blanc a les espatlles. Aquest pegat blanc és visible tant a la part superior com a sota de les ales durant el vol, i a la llum brillant pot fer que les ales semblin estretes o no equilibrades. Una variació del plomatge morfós fosc manca de les espatlles blanques, però comparteix altres trets amb les aus de colors més clàssics.

En vol, les ales d’aquest àguila mostren dits primaris destacats de ploma. Les potes estan plomes de flors blanques, i els peus grocs amb talons negres. La cua en forma de falca i les cobertòries de color blanc són de color blanc clar.

Les àguiles estan cobertes de color blanc cap avall, però a mesura que maduren, les aus juvenils desenvolupen un plomatge més fosc i uniforme marró-negre. Les aus juvenils presenten picot significatiu a les ales i una fina banda fosca a la punta de la cua. Els ocells més joves també tenen factures més petites i més pàl·lides. Les aus juvenils no aconsegueixen el plomatge adult complet fins que no tenen quatre anys.

Aquestes àguiles són excepcionalment vocals per als rapinyaires i tenen una trucada a la gola, raspada, que sembla molt com a trucades de gavina típiques. La seva altura és més alta del que s’esperava per a un ocell de la seva mida, i sovint truquen mentre lluiten per menjar o només volen.

Hàbitat i distribució de Steller’s Sea-Eagle

Es creu que aquestes àguiles són restes glacials, han evolucionat durant els períodes de glaciació i estan especialment adaptades a les condicions climàtiques extremes. Prefereixen hàbitats costaners rocosos i també es troben a l’interior al llarg de grans rius amb vores escarpades i arbres madurs. A l’hivern, també es poden trobar a prop de llacunes costaneres o en zones on es reprodueixen peixos. Les àguiles marines de Steller són residents durant tot l'any a bona part de la península de Kamchatka a l'est de Rússia, així com al llarg de la costa russa a l'oest de la península.

Patró de migració

Durant la temporada de reproducció d’estiu, aquests rapinyaires es van estendre lleugerament més al nord per la costa del Pacífic. A l’hivern, alguns d’aquests rapinyaires emigren cap al sud de la costa de Corea i per la costa de Hokkaido, Japó. L’abast de la migració pot variar molt segons el subministrament d’aliments i la cobertura de gel d’hivern, i aquestes aus no sempre s’allunyen molt dins del seu abast.

Els raigs molt escarpats són rars perquè aquests rapinyaires no es mouen a grans distàncies, però de vegades es registren tan a l'est com a Alaska i fins al sud de Taiwan.

Comportament

Aquests rapinyaires fan servir vol de volada i volant de volant impulsat, i poden ser força àgils a l’aire. Les àguiles marines de Steller són generalment solitàries i requereixen grans territoris per donar suport als seus hàbits de caça. A l’hivern, però, es recopilaran en galls comunals propers a fonts d’alimentació riques, com ara terres de cria de peixos o zones rares d’aigua oberta. Fins i tot poden unir ramats mixtes amb àguiles daurades i àguiles de cua blanca durant l’alimentació.

Dieta i alimentació

Les àguiles marines de Steller són carnívores i mengen una gran varietat de preses, incloent peixos, aus aquàtiques, aus més grans i mamífers, i també menjaran carronya. Són diürns i es caça durant el dia, ja sigui submarinisme d’una perxa per arrabassar preses amb els seus talents poderosos, o bé disparant per trobar el proper àpat. Fins i tot poden quedar-se a l’aigua superficial i arrabassar peixos amb les seves factures, i sovint roben d’altres àguiles o espinacs.

Nidificació

Es tracta d'ocells monògames que formen enllaços de parella després de l'augment dels vols de festeig. Els dos adults treballen junts per construir un niu enorme i voluminós de branques i branquillons, i el mateix niu pot ser reutilitzat durant molts anys. Algunes parelles construiran múltiples nius molt a prop l'un de l'altre, però només es fa servir un niu per criar pollets. Els nius es troben generalment a 50-150 peus sobre el terra, posicionats en un aflorament rocós o a la part superior d’un arbre madur.

Ous i cria

Els ous d’àguila marina de Steller són de color verd clar pàl·lid. Hi ha 1-3 ous posats a cada criança, tot i que és rar (però no escoltat) que sobrevisqui més d'un pollastre. La incubació té una durada de 40 a 45 dies, i després que les àguiles del bebè eclosionin, tots dos pares continuen tenint cura dels ocells joves durant 10-12 setmanes fins que puguin sortir i caçar pel seu compte. Només es cria una crosta cada any.

Les àguiles marines de Steller no comencen a reproduir-se fins que tenen almenys cinc anys.

Conservació de Steller Sea-Eagle

Malgrat la seva posició de poderosos depredadors, les àguiles marines de Steller continuen sent vulnerables a diferents amenaces. La contaminació de l’aigua i la sobrepesca destrueixen els subministraments crítics d’aliments, mentre que les operacions de tala sovint eliminen els arbres necessaris per niar o caçar perxes. Quan aquestes aus s’alimenten de carronya, estan sotmeses a intoxicació per plom. En algunes zones, són perseguits per trampes de pell perquè les àguiles poden ocasionalment atacar trampes. A causa d'aquestes amenaces, un abast relativament restringit i un nombre reduït de població, les àguiles marines de Steller es classifiquen com a vulnerables a nivell mundial. Tot i que figuren com a Tresor Nacional al Japó i estan protegits sota diverses lleis en diferents països, les mesures estrictes de conservació són essencials per assegurar-ne la supervivència.

Consells per als ocells del darrere

Aquests grans rapinyaires no són aus de darrere, però visitaran fàcilment zones on la presa és abundant, sobretot salmó i truita. La preservació de l’hàbitat és essencial per atraure aquests rapinyaires, així com per protegir les àrees de nidificació provades.

Com trobar aquest ocell

La manera més fàcil de trobar aquests ocells és optar per un recorregut dedicat que inclogui l’observació d’aus i la fauna salvatge. Trieu operadors turístics de reputació amb guies experimentats i pregunteu específicament sobre les oportunitats per veure aquests ocells per assegurar-vos que hi ha oportunitats d’observació. Visitar les àrees de pesca populars dins de la gamma de les àguiles és una altra manera de veure les àguiles marines de Steller.

Exploreu més espècies d'aquesta família

Totes les espècies d’àguiles formen part de la família d’aus Accipitridae, juntament amb falcons, cometes, portadors, goshawks i brunzards. Entre els grans parents de l’àguila marina de Steller hi ha:

  • Calla Àguila
  • Falcó de cua vermella
  • Cooper’s Hawk

No us perdeu cap altre dels nostres fulls informatius i ocells salvatges per obtenir informació sobre altres rapinyaires populars i diferents espècies d'aus.