Guineafowl amb casc

Freqüentment domesticat i inclòs en col·leccions d’ocells exòtics, la guineafowl cascada és un membre fàcilment recognoscible de la família d’ocells Numididae i l’ocell de caça més estès a Àfrica. En altres parts del món, es poden observar freqüentment poblacions de gènere i salvatge d'aquests ocells i les escapades són regulars, cosa que val la pena que els ocells avaluïn aquest ocell distintiu i impactant. Aquesta fitxa tècnica no només pot ajudar els ocells a fer això, sinó també aprendre el més interessants i sorprenents que poden ser aquests ocells.

Fets ràpids

  • Nom científic : Numida meleagris
  • Nom comú : gallinella cascada
  • Durada de vida : 10-15 anys
  • Mida : 20-25 polzades
  • Pes : 2, 5-3 lliures
  • Amplada : 38 polzades
  • Estat de conservació : Preocupació mínima

Identificació Guineafowl helmet

Si bé aquests ocells són molt diferents, les seves marques poden resultar sorprenents i confuses per als ocells, especialment en zones en què no s’espera que les gallines. La gran, pàl·lida factura de base vermellosa, punta blanquinosa i mandíbula superior enganxada ajuda a identificar aquestes aus com a ocells de caça, com també la seva forma de forma rodona i semblant a pollastre.

Els ocells mascles i femelles són similars amb el plomatge general de color negre o gris fosc amb un patró dens i uniforme de petites taques blanques. A les ales, les taques són allargades fins a barres curtes fines. El coll llarg és de color negre grisenc i pot presentar una nuca escanyosa. La cara és de pell blava nua amb wattles vermells brillants a la base de la factura. La corona està rematada amb un casc de color gran o marró ataronjat amb forma de banya triangular. Les potes i els peus gruixuts són grisos.

Els menors tenen marques similars, però els seus wattles i trompa són menys desenvolupats i els colors globals són més marrons grisencs i taques blanquinoses.

Hi ha múltiples subespècies de guineafil·les amb casc i cadascuna mostra variacions de mida, així com diferències de casc i wattle. Les aus domèstiques tenen moltes altres variacions de color, incloses les aus pied, blanques o grises, però aquests patrons no es troben habitualment en ocells salvatges.

Aquestes aus tenen una crida dura “kek-kek-kek” que té un to sec. Aquesta trucada es repeteix a un ritme constant, tot i que el ritme pot augmentar per indicar urgència o alarma. La trucada és forta i pot transportar distàncies importants.

Hàbitat i distribució de Guineafowl amb casc

Aquestes aus grans prefereixen hàbitats oberts i secs de pastures i sabanes amb arbres dispersos o coberta arbustiva, i sovint es troben en zones agrícoles, així com en parcs o jardins suburbans. Les platines de casc salades normalment eviten hàbitats densos com ara boscos espessos o pantans, i també estan absents dels deserts més escassos. La seva extensió autòctona inclou tots els hàbitats adequats de l’Àfrica subsahariana, però s’han introduït amb èxit en moltes regions del món, incloses el Iemen occidental, el sud de França, Austràlia, el Carib i Madagascar. Les aus que han escapat dels ramats domesticats o exòtics poden ser vistes gairebé a qualsevol lloc i poden establir petites poblacions de focs.

Patró de migració

Els guineafots cascos no solen migrar, sinó que es mantenen dins del mateix rang durant tot l'any.

Comportament

Les gallines amb casc són aus relativament socials i gregàries, sobretot a l’hivern quan es poden reunir ramats de centenars per a l’obtenció del gall i el farratge. Durant la temporada de reproducció, els grups són més petits i poden ser només un parell d’ocells acompanyats de la seva descendència després de l’eclosió. Aquestes aus s'allotgen en arbres, però durant el dia prefereixen caminar per volar, tot i que prendran el vol si estan amenaçades. Les platines guisades també prenen freqüents banys de pols per mantenir el seu plomatge en condicions òptimes.

Aquestes aus són sovint domesticades i mantingudes com a companys d’altres aus de corral domèstiques. Com que mengen gran quantitat d’insectes, són útils per controlar les poblacions de plagues, sobretot les paparres. També poden ser útils per avisar altres aus de corral sobre falcons propers o altres amenaces amb les seves trucades fortes i desagradables.

Dieta i alimentació

Es tracta d’ocells omnívors que aprofiten una àmplia gamma d’aliments, com ara llavors, insectes, arrels, caragols, rèptils, gra, fruites i flors. Com que les seves dietes són tan variables, això ajuda a aquestes aus a romandre en un mateix rang durant tot l'any i a adaptar-se a diferents hàbitats on hi ha aliments diferents.

Nidificació

Aquestes aus són típicament monògames, i el seu comportament inclou homes que combaten agressions, fins i tot mortals, per provocar les femelles. El niu és un rasc superficial a terra, generalment en herba densa o vegetació, i pot estar o no folrat de fines herbes.

Ous i cria

Els ous en forma oval es poden assenyalar gairebé a l'extrem més curt, van des de color blanquinós fins a bronzejat, i es veuen uniformement tacats amb les flors marrons. Hi ha 6-15 ous per cria, i la femella incuba els ous durant 25-30 dies.

Després de l'eclosió, els pollets precocials, anomenats keets, poden abandonar el niu ràpidament i s'alimenten per ells mateixos. El progenitor masculí té la major cura per als pollets durant els primers 10-14 dies, mentre que la femella es recupera del llarg període d’incubació. Les aus joves romanen amb el grup familiar durant 50-75 dies abans d’independitzar-se cada cop més, però poden romandre prop del grup fins a la propera temporada de reproducció.

Conservació de les aves orientals de casc

Les aus salves no estan amenaçades ni es posen en perill, i de fet, el seu abast i el nombre de població augmenten en general a mesura que les zones agrícoles s’expandeixen i proporcionen un hàbitat més adequat. No obstant això, aquestes aus són vulnerables a la caça furtiva per al menjar o són atacades per gossos i gats, i de vegades són perseguides per agricultors que les perceben com una amenaça per als conreus de gra.

Consells per als ocells del darrere

Aquestes aus visitaran jardins i jardins en hàbitats adequats si hi ha zones d’alimentació terrestre, sobretot si s’ofereix blat de moro o milles i si hi ha una cobertura suficient per a la seguretat. Al camp, sovint s’alimenten pels camins on es pot vessar gra. També són aus populars en zoos i aviaris a tot el món.

Com trobar aquest ocell

El patró, la forma i la mida del plomatge distintiu de la gallina de casc fa que aquestes aus siguin relativament fàcils de detectar. Visitar zones agrícoles dins del seu abast és una manera senzilla de trobar aquestes aus, sobretot on els cultius de cereals són abundants i hi ha un abocament molt abundant per trobar les aus. Com que aquests ocells de caça han estat domesticats i repartits per tot el món, es poden observar gairebé tots els llocs inesperats.

Exploreu més espècies d'aquesta família

La família d'ocells Numididae consta de només vuit espècies diferents de gallines, i cadascuna és distintiva i interessant. Altres ocells de diferents famílies que comparteixen característiques d'aquests ocells amb aquestes espècies són:

  • Turquia salvatge
  • Quail de Califòrnia

Obteniu informació sobre altres ocells amb tots els nostres perfils d’aus salvatges i descobreix fets més fascinants sobre tots els vostres amics preferits amb ploma.