Oca de capçalera

Oca de capçalera. Charlie Wylie / Flickr / CC per 2.0

Un dels ocells voladors més alts del món, l’oca amb cap de bar vola per sobre de les muntanyes de l’Himàlaia quan migra, a altures que poden arribar als 30.000 peus. Si bé es necessita més estudi sobre la migració única d’aquest ocell i les adaptacions físiques que la facin capaç de sobreviure a temperatures tan fredes i tan fredes, no es pot negar que aquests membres de la família d’ocells Anatidae siguin migrants de primer nivell. Obteniu més informació sobre què fa que l’oca de cap de bar sigui única amb aquesta fitxa detallada.

Fets ràpids

  • Nom científic : Anser indicus (ocasionalment Eulabeia indica )
  • Nom comú : oca amb cap de bar, oca índia, oca grisa
  • Durada de vida : 15-20 anys
  • Mida : 28-30 polzades
  • Pes : 4, 4-6, 6 lliures
  • Amplada : 55-62 polzades
  • Estat de conservació : Preocupació mínima

Identificació de gans de cap de barra

Com totes les aus aquàtiques, l’oca amb cap de barra té una factura triangular i espatulada i el taulell és de color ataronjat brillant amb un clare negre en contrast. Aquestes oques tenen un coll llarg i un pit profund, i els gèneres són similars, encara que els mascles són una mica més grans i més pesats que les femelles.

El cap blanc està marcat amb un parell de bandes en forma d’U que creuen la clatella, i la banda superior que s’inicia darrere dels ulls és més gruixuda que la banda inferior. El coll és de color gris marronós amb una franja vertical blanca a cada costat. El cos és grisenc per sobre i marronós per sota, més fosc a prop de les cames, tot i que pot haver-hi alguna barrera blanca menor a dalt i a sota. La part més baixa de l’abdomen i les cobertes de l’enterrable són de color blanc. Les plomes primàries són negres i la cua de color gris clar marró. Durant el vol, les plomes primàries i secundàries fosques creen un gruixut i negre cantell a l’ala. Les cames i els peus teixits són de color ataronjat brillant i els ulls foscos.

Els menors són semblants als adults, però en general més tenebrosos, amb la factura, les cames i els peus de color groc verdós. Els ocells joves no tenen tampoc les barres del cap distintives, però en canvi tenen un capell negre al cap.

Aquestes oques tenen una baixa trucada que utilitzen gairebé de manera continuada en vol. De vegades, a vegades, es poden sentir trucades més suaus o petits trills.

Perfil d'oca amb capçalera de barra. Noel Reynolds / Flickr / CC per 2.0
Oca de cap de bar de natació. Ron Knight / Flickr / CC per 2.0
Oca de capçalera. John el ciclista / Flickr / CC by-SA 2.0
Oques encapçalades en bar. Imran Shah / Flickr / CC by-SA 2.0
Oques amb cap de bar adormides a l'aigua. Stephen Gidley / Flickr / CC per 2.0

Hàbitat i distribució de l’oca d’ull d’ulls

Aquestes oques prefereixen hàbitats d’aigua dolça com ara basses, pantans oberts, llacs pantanosos o aiguamolls fluvials, a més de camps herbats humits o zones agrícoles inundades. Es troben a bona part d’Àsia i emigren estacionalment.

Aquestes aus també formen part de col·leccions de aus aquàtiques exòtiques a tot el món, inclosos els zoos i aviaris. S’han establert algunes poblacions de focals, sobretot a Espanya, Bèlgica i Finlàndia, però també es registren observacions d’escapades regularment al Canadà i al Regne Unit. Es poden veure rares fugides gairebé en qualsevol lloc.

Patró de migració

Durant la temporada de reproducció, es poden trobar oques amb capçalera en hàbitats apropiats a Mongòlia, l'oest de la Xina, Kirguizistan, l'est de l'Afganistan i el nord-est del Pakistan. A l’hivern, les oques de barra migren directament a través de les muntanyes fins a la seva extensió hivernal al centre del Pakistan, l’Índia, el Myanmar, el Nepal i el sud de la Xina, generalment afavorint les zones baixes a l’hivern.

Comportament

Es tracta d’ocells gregaris que s’apleguen en grans ramats i es barrejaran amb altres aus aquàtiques, particularment amb altres tipus d’oca. Són volants poderosos i tenen pulmons més grans i eficients que moltes d’altres espècies d’ocells, adaptacions que els ornitòlegs creuen que són essencials per a la seva exigent i elevada migració. Mentre migren, solen formar formacions en forma de V o en forma de J, i les oques de plom cauen enrere quan esgoten. Per terra, caminen bé i pasturen contínuament.

Dieta i alimentació

Les oques amb cap de barra són principalment herbívores i pasturen en una àmplia gamma de materials vegetals, incloent herbes, cereals, arrels, tiges, llavors i baies. També menjaran una quantitat limitada de mol·luscs, insectes, peixos petits i crustacis, que satisfan les necessitats proteiques de la seva dieta. Mentre s’alimenten, poden pasturar a terra o canviar a plantes aquàtiques a la superfície de l’aigua.

Nidificació

Són oques monògames que es poden combinar per a tota la vida, tot i que hi ha ocasions de poligàmia registrades quan les dones superen significativament els mascles als camps de cria. El niu és un rasc superficial alineat amb cap avall, però ocasionalment les oques amb cap de barra aniran en arbres.

Ous i cria

Els ous de les oques amb cap de barra són clars, blancs apagats o bé un pàl·lid, i hi ha 3-8 ous en una criatura típica. Les femelles joves poden posar els seus ous en un niu de femella més vell i establert, encara que aquests ous paràsits rarament eclosionen.

La progenitora incuba els ous durant 27 a 30 dies, i les gosades precocials estan a punt per sortir del niu en un o dos dies d'eclosió. Els dos pares vigilen i guien els pollets, capaços dels seus primers vols als 53-55 dies d’edat, però no són totalment independents fins als 65-80 dies després de l’eclosió. Les aus juvenils solen romandre en un grup familiar solt durant tot l’hivern i només s’aventuren pel seu compte després de tornar als seus camps de cria la primavera següent. Les oques amb cap de barra no són madures sexualment fins que tenen tres anys.

Només es cria una crosta cada any.

Conservació de l’oca amb capçalera de barres

No es consideren amenaçats ni en perill d'extinció les oques de cap, encara que són susceptibles a la pèrdua i persecució d'hàbitat per part dels agricultors on els grans ramats poden perjudicar les collites de gra. En algunes zones, es cacen aquestes oques i es poden recollir els seus ous per menjar.

Aquestes oques són especialment vulnerables a la grip aviària i es tem que puguin transmetre la malaltia als humans ja sigui mitjançant contacte directe o en els seus excrements.

Consells per als ocells del darrere

Aquestes oques no són ocells típics del pati del darrere, però poden visitar jardins o jardins en zones adequades on hi ha estacions d’alimentació terrestre, especialment si hi ha grau o blat de moro esquerdat. Els visitants al pati del darrere són més propensos a ser oques salvatges o escapçadores que no pas a individus salvatges.

Com trobar aquest ocell

Les oques amb capçalera de bar són relativament freqüents en hàbitats adequats dins del seu abast, però a causa que algunes parts de la seva extensió estan més llunyanes i aïllades, pot ser millor organitzar visites guiades per a observar-les. Si es coneix que existeixen colònies de gènere salvatge, els ocells poden tenir una visió fantàstica, però és possible que no es convingui en una llista de vida, sobretot per a registres oficials.

Exploreu més espècies d'aquesta família

La família d'aus Anatidae inclou totes les espècies de oques, ànecs i cignes. A causa d'aquesta àmplia classificació, aquesta és una de les famílies d'ocells més diverses, i hi ha molts ocells sorprenents per descobrir en família, inclosos:

  • Ànec xiulat de ventre negre
  • Cigne silenciat
  • Ànec esfondrat

No et perdis els altres fulls informatius d'aus salvatges per obtenir informació detallada sobre totes les espècies d'aus preferides.